JUDGES; FEES AND HONORARIUMS

Although the Ethics Code does not bar a judge from accepting an honorar-
ium for officiating at a wedding at a courthouse if the judge contributes the
payment to a charitable organization other than one with which he or she is
associated, the Board recommends that a judge transmit a payment
pressed upon the judge for officiating in a marriage at a courthouse to the
appropriate county treasurer or to the director of state courts for deposit to
the public account from which maintenance of the courthouse or judicial
salaries is met. Eth. Bd. 224,

22 April 1981
Facts:
This opinion is based upon these understandings:

a. You hold the office of circuit court judge, a position
identified by Wisconsin statutes as a state public office.l

b. Since January of this year you have officiated at marriages
at the courthouse within normal business hours. On a few
occasions couples have offered you honorariums ranging
from $15 to $25 even though you did not solicit payment.

Questions
The Ethics Board understands your questions to be:

May a judge appropriately retain an honorarium in an
amount of less than $50 for officiating at a wedding performed
at a courthouse? If not, may the judge appropriately contribute
that money to a local, nonprofit marital counseling program?

Discussion

Wisconsin statutes authorize certain clergymen, judges, court commis-
gioners, and in some instances the parties themselves, to solemnize a mar-

riage.2 Although the statutes do not authorize a judge to demand a fee for

1 Sec. 19.42(13)(c) and 20.923(2), Wisconsin Statutes.

2 Sec. 765.16, Wisconsin Statutes, provides in part:

765.16. * * * The following are duly authorized to be officiating persons:

(1) Any ordained clergyman. . .;

(2) Any licentiate of a denominational body or an appointee of any
bishop serving as the regular clergyman of any church. . .;

(3) The two parties themselves, by such mutual declarations, in
accordance with the customs, rules and regulations of any religious
society. . .;

(4) Any judge of a court of record;
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officiating at a wedding, the practice of a bridegroom’s offering an honorar-
ium to the person officiating at his wedding is an ancient one, which,
although usually not referred to in judicial reports, is recognized by other
authorities as customary. "For a civil marriage in a registrar's office or in
a judge's chambers. . . . * * * | | the groom quietly hands the officiating
person a sealed envelope containing the fee before the ceremony --

anywhere from $10 to $25 or more, depending on the circumstances."3

The Ethics Code does not bar a judge from receiving a gratuity for solemniz-
ing a marriage provided the judge does so without use of his or her public
office or position; but no state public official, including a judge, may use his
or her public position or office to obtain financial gain or anything of
substantial value for his or her own benefit.

Does a judge's solemnization of a marriage require the judge's use of his or
her public position or office? Probably not. For some purposes officiating at
a marriage ceremony is an official act. The Wisconsin Judicial Council's
notes to the 1977 revision of Wisconsin statutes that authorized court com-
missioners to officiate at weddings indicate that the change was made to
assure that a public official would be readily available to perform a cere-
mony for a couple desiring a plain and simple procedure for legalizing a
marriage. Nevertheless, officiating at a marriage has been held to be not
an exercise of judicial power.> Although Wisconsin's law recognizes that a
judge of a court of record is included among those authorized to officiate at
a marriage, no statutes imposes this responsibility upon a judge and the
law does not provide a fee for that service. Authorities have found that if a
judge officiates at a marriage, the judge voluntarily exercises a privilege
conferred by statute and does not exercise a judicial period.6

We conclude that a judge's officiating at a wedding does not involve the
judge's use of his or her public position or office provided that in connection
with the marriage's solemnization the judge does not avail himself or her-
self of the government's supplies, services or facilities not ordinarily avail-
able to any resident. Thus, we reaffirm our view that the Ethics Code will
ordinarily not bar a judge's acceptance and retention of a reasonable hono-

rarium for officiating at a marriage at a location other than a courthouse.”

(5) Any family court commissioner. . . or court commissioner. . . .

3 Amy Vanderbilt's Etiquette, Doubleday and Company, 1972, page 141.

4 Sec. 19.45(2), Wisconsin Statutes, provides:
19.45(2) No state public official may use his or her public position or office to

obtain financial gain or anything of substantial value for the private
benefit of himself or herself. . . .

5 55C.J.S. Marriage, Sec. 29, 52 Am, Jur. 2nd, Sec. 40, Opinion to the Governor, 93 R.I.
211, 172 A 2nd 596 (1961); Matthes v. Matthes, 198 I1l. App. 515.

6 Cummings v. Smith, 13 N.E.2d 69, 74, 398 IIl. 94 (1937).




We also reaffirm our view that a judge's solemnization of a marriage at a
courthouse is likely to involve the judge's use of public position. Accord-
ingly, we continue to urge judges not to retain for their own accounts hono-
rariums conferred upon them for presiding over marriages at their govern-

ment offices.8

When a gratuity is offered to a judge for officiating at a marriage at a
courthouse, the judge should decline it or suggest that it be paid instead to a
local charity. When an honorarium is pressed upon a judge under these
circumstances, the judge could, consistent with the Ethics Code, accept the
money for contribution to a charitable organization other than one with
which the judge is associated; nevertheless, the preferred course of action
is for the judge to hold it as trustee for the public to defray costs of state or
county government associated with solemnization of weddings at govern-
ment offices. At least one county has addressed this matter by forbidding a
judge to accept compensation for officiating at a marriage in one of the

county's buildings.?
Advice;

The State of Wisconsin Ethics Board advises you that although the Ethics
Code does not bar a judge from accepting an honorarium for officiating at a
wedding at a courthouse if the judge contributes the payment to a charitable
organization other than one with which he or she is associated, the Board
recommends that a judge transmit a payment pressed upon the judge for
officiating in a marriage at a courthouse to the appropriate county trea-
surer or to the director of state courts for deposit to the public account from
which maintenance of the courthouse or judicial salaries is met.
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7 20p. Eth. Bd. 66 (1978) and 58 (1978), 1 Op. Eth. Bd. 136 (1978).
8 2 Op. Eth. Bd. 58 (1978), 1 Op. Eth. Bd. 136 (1978).

9 Milwaukee County Ordinance 59.20 provides in part:

59.20 Any. . .judge who performs a marriage ceremony in the courthouse,
safety building, or children's court center during the usual and customary
hours when any office in those buildings is open to the public for the
transaction of business shall not receive any compensation or gratuity
therefor from the county or the parties to the marriage, but the county
treasurer shall collect a fee of $15.00 from either of such parties in advance
of said ceremony, which fees shall be paid into the county treasury for the
use of the county; and the county treasurer's receipt therefor shall be
exhibited to the judge before he performs said marriage ceremony.



